Τα ηλεκτρικά φορτηγά η λύση για τις πόλεις

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα μικρότερα κλειστά φορτηγά θα είναι η λύση για τις διανομές στις πόλεις του μέλλοντος, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, εξηγεί ο Lars Mårtensson.

“Αυτό ίσως να ισχύει για κάποιες περιοχές. Γενικά όμως, ένα πλήρως φορτωμένο φορτηγό είναι ένα αποδοτικό μεταφορικό μέσο, από πλευράς εκμετάλλευσης χώρου. Στην πραγματικότητα ένα φορτηγό διανομών διαθέτει λίγο παραπάνω από τη δεκαπλάσια μεταφορική ικανότητα ενός μικρότερου βαν”.

Οι πόλεις αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και οι μεταφορικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται. Ταυτόχρονα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελούν τεράστια προβλήματα. Είναι προφανής η ανάγκη για καθαρότερα και αποδοτικότερα συστήματαμεταφορών . Το ερώτημα είναι: θα έχουν θέση τα φορτηγά στις πόλεις του αύριο;

Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα των μεταφορών. Η χαμηλή στάθμη θορύβου τους, δημιουργεί ευκαιρίες εκτέλεσης μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων στις ώρες χαμηλής κίνησης όπως είναι οι πρώτες πρωινές ώρες, αργά το απόγευμα ή ακόμα και οι νυχτερινές ώρες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Ένα ηλεκτρικό φορτηγό με μηδενικές εκπομπές ρύπων μπορεί να χρησιμοποιείται σε στεγασμένους σταθμούς διακίνησης εμπορευμάτων και σε περιβαλλοντικές ζώνες.

“Εάν έχουμε τη δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων διανομών εκτός των ωρών αιχμής, τα κυκλοφορούντα οχήματα και κατά συνέπεια η συμφόρηση, θα ήταν λιγότερη στη διάρκεια της ημέρας, όταν υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες μετακίνησης για το ευρύ κοινό. Αυτό θα είναι καλό και για τις συνθήκες ασφαλείας. Στις πόλεις του αύριο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πόροι όπως η ενέργεια, ο χώρος και ο χρόνος αποδοτικότερα από ότι σήμερα, και τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή”, συνοψίζει ο Lars Mårtensson.