Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πριζώνονται, η Ελλάδα κερδίζει έδαφος και τα επαγγελματικά γεμίζουν τις μπαταρίες τους

Με πρωταγωνιστή την ηλεκτροκίνηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν τα νέα ηλεκτρικά τους μοντέλα με ταχείς ρυθμούς, τα οποία κερδίζουν συνεχώς νέους πελάτες πίσω από το τιμόνι τους, τόσο με την μεγάλη τους αυτονομία – που αποτελούσε τροχοπέδη πριν από 3-4 χρόνια – καθώς και με τις πολλαπλές εκδόσεις, όσον αφορά τα επίπεδα μπαταριών, ισχύος και επιδόσεων.

Η ηλεκτροκίνηση παίζει βασικό ρόλο στην πορεία προς τις βιώσιμες μετακινήσεις και στα επαγγελματικά οχήματα. Τα ηλεκτρικά φορτηγά αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και βιώσιμη επαγγελματική λύση για τις πόλεις και τις επιχειρήσεις. Με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χαμηλότερο θόρυβο, οι μελλοντικοί μεταφορείς θα έχουν τη δυνατότητα παραλαβής και παράδοσης εμπορευμάτων σε μέρη απρόσιτα από τα κανονικά φορτηγά, μιας και θα ισχύουν οι  ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, που θα κυκλοφορούν μόνο τα φορτηγά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2021 όπως και το 2022 θα είναι οι χρονιές που οι αφίξεις ηλεκτρικών μοντέλων θα κατακλύσουν όλες τις κατηγορίες, από τα μικρά SUV και τα αυτοκίνητα πόλης έως και τα πολυτελή οικογενειακά αυτοκίνητα. Ειδικότερα, η νέα γενιά ηλεκτρικών ΙΧ κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τομέα της αυτονομίας χάρη στην εξέλιξη των μπαταριών που διαθέτουν στα σύγχρονα αμαξώματα τους: Η πιο εξελιγμένη γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει την δυνατότητα να καλύψει, μετά από μια πλήρη φόρτιση,  300, 400, 500 χιλιόμετρα αυτονομίας,  με κινητήρες που ενθουσιάζουν με την αθόρυβη λειτουργία τους , «κουνώντας» το μαντήλι στα πρατήρια βενζίνης.  

Το μεγαλύτερο «κύμα» των αφίξεων σε νέα, ηλεκτρικά και Plug – in υβριδικά μοντέλα στην χώρα μας αναμένεται προς τα τέλη του 2021, με προτάσεις που θα εμπλουτίσουν τις λίστες προτιμήσεων των υποψήφιων αγοραστών. Σε απόλυτους αριθμούς, σήμερα, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περισσότερα από 4.000 ηλεκτρικά μοντέλα, εκ των οποίων τα 1.200 έχουν ταξινομηθεί φέτος και το πρώτο εξάμηνο του 2021 – πέρσι, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών μοντέλων άγγιξαν τα 1.133 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Οπότε, με γνώμονα τον ρυθμό πωλήσεων, το 2021, τα ηλεκτρικά μοντέλα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7.000 – 8.000 μονάδες, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.  

Hλεκτρικά: Θα …προσπεράσουν τα βενζίνης 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να κυριαρχήσουν πολύ νωρίτερα, από ότι είχε προβλέψει ο κλάδος. VW, Μercedes – BenzPeugeotCitroenSeatFiatAudiSkodaFord κ.α. φίρμες επισημαίνουν ότι, έως τα τέλη της δεκαετίας ο βασικός όγκος των πωλήσεων τους θα προέρχεται από τις εξηλεκτρισμένες προτάσεις, είτε αφορά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, είτε plug – in υβριδικές εκδόσεις ( οι τελευταίες αποτελούν την «γέφυρα» μετάβασης από τα βενζίνης – ντίζελ στα αμιγώς ηλεκτρικά), ενώ, έως το 2030, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων θα έχουν ξεπεράσει αυτές που αφορούν μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ( βενζίνη ή ντίζελ). Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, έως το 2028, οι πωλήσεις ηλεκτρικών θα υπερκεράσουν αυτές που αφορούν τα μοντέλα βενζίνης ή ντίζελ.  Οι περισσότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκτιμούν ότι, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματά τους θα έχουν αναλογία τουλάχιστον 50% στις παγκόσμιες πωλήσεις τους έως το 2030.  

Σε ανοδική πορεία 

Πλέον, οι πωλήσεις ηλεκτρικών καθιστούν την ηλεκτροκίνηση ως βασικό μοχλό ανάπτυξης για τις περισσότερες εταιρείες. Κάτι που φανερώνουν και οι πωλήσεις των ηλεκτρικών στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η VW κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της με 170.939 ηλεκτρικά ΙΧ να έχουν πουληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, επίδοση υπερδιπλάσια από εκείνη της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους (+165,2%). Αυξημένες κατά 25,1% παρουσιάζονται οι πωλήσεις της MercedesBenz σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, η γερμανική φίρμα πάτησε «γκάζι» στις πωλήσεις ηλεκτρικών και Plug – in μοντέλων, όπου μέσα σε ένα εξάμηνο παρουσιάζουν αύξηση κατά 305% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και σε απόλυτα νούμερα να πιάσει τις 121.500 μονάδες.  Το BMW Group αύξησε τις πωλήσεις τόσο των αμιγώς ηλεκτρικών όσο και των plugin υβριδικών οχημάτων κατά 148,5% μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αφορούν 153.267 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2021,–. Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 183,9% φτάνοντας συνολικά τις 36.089 μονάδες και των plugin υβριδικών οχημάτων κατά 139,4%, με σύνολο 117.178 μονάδων.

 Δέλεαρ η επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» 

 Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν περισσότερα από 5 έως 10 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη γκάμα τους, δεκάδες Plug – in υβριδικές προτάσεις, ενώ, έως τα τέλη του 2021, οι επιλογές των υποψήφιων αγοραστών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πλέον πάνω από 30 νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ σχεδόν κάθε μοντέλο σε κάθε γκάμα προσφέρεται σε Plug – in υβριδική έκδοση. Οι τιμές τους κυμαίνονται για τα μικρά ηλεκτρικά, κατά μέσο όρο, από 25 – 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ, συνεχίζει το ευνοϊκό πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» όπου οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού φτάνουν το 20% για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το 40% για ηλεκτρικό ποδήλατο.