Η τεχνολογία Connected Safety της Volvo Cars

Οδηγείτε σε έναν επαρχιακό δρόμο με στροφές. Είναι αδύνατον να δείτε πέρα από τη μικρή ευθεία μπροστά σας. Ξαφνικά, το σύστημα σας προειδοποιεί: λίγο πιο κάτω έχει συμβεί ατύχημα. Καθώς επιβραδύνετε ήρεμα και παίρνετε την επόμενη στροφή, βλέπετε ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο στη λωρίδα σας. Χάρη στην προειδοποίηση, ήσασταν προετοιμασμένοι και μπορέσατε να αντιδράσετε έγκαιρα.

Με το νέο Accident Ahead Alert (Προειδοποίηση για Ατυχήματα στην Πορεία), εισάγουμε ακόμη μία πρωτοποριακή λειτουργία στην τεχνολογία Connected Safety για τα αυτοκίνητα πολλών φιρμών: για πρώτη φορά, τα αυτοκίνητα μπορούν να προειδοποιούν τους οδηγούς για ατυχήματα που συμβαίνουν στην πορεία τους, χρησιμοποιώντας απευθείας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από ένα σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας. Το νέο Accident Ahead Alert θα είναι διαθέσιμο σε αυτοκίνητα Volvo στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Δανία.

Με στόχο να βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται από ένα ατύχημα στην πορεία τους, η λειτουργία σχεδιάστηκε για να προειδοποιεί αμέσως τον οδηγό για ένα τροχαίο ατύχημα σε απόσταση έως και λίγων εκατοντάδων μέτρων μπροστά του. Τα δεδομένα για την τοποθεσία παρέχονται από τις εθνικές αρχές που έχουν την ευθύνη της κυκλοφορίας και από συμβατά αυτοκίνητα, ξεκινώντας από άλλα αυτοκίνητα Volvo.

«Χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή μας τεχνολογία Connected Safety, το Accident Ahead Alert μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς Volvo να αποφεύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ παράλληλα συμβάλλει στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι για όλους», λέει η Åsa Haglund (Όσα Χάγκλουντ), Επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo Cars. «Χάρη στη συνεργασία μας με τη Διεύθυνση Εθνικών Οδών της Δανίας και με άλλους εταίρους από το οικοσύστημα Data for Road Safety (Δεδομένα για την Οδική Ασφάλεια), είμαστε σε θέση να εισάγουμε αυτή τη νέα λειτουργία και να συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι στις καινοτομίες ασφαλείας.»

Η τεχνολογία Connected Safety της Volvo , που αποτελεί πρωτιά για τον κλάδο, παρουσιάστηκε το 2016. Χρησιμοποιεί το cloud της Volvo, με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει σε αυτοκίνητα Volvo να επικοινωνούν μεταξύ τους και προειδοποιεί τους οδηγούς για ολισθηρούς δρόμους και άλλους κινδύνους σε κοντινή απόσταση. Με τον ίδιο τρόπο, οι οδηγοί μπορούν τώρα να προειδοποιούνται για ατυχήματα που έχουν συμβεί στην πορεία τους, όλες τις ώρες της ημέρας.

Με το βλέμμα στο μέλλον, προγραμματίζουμε να ενσωματώσουμε περισσότερα δεδομένα για την κυκλοφορία που κοινοποιούνται από άλλους εταίρους μας στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα Data for Road Safety (Δεδομένα για την Οδική Ασφάλεια), συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κέντρων διαχείρισης της κυκλοφορίας σε άλλες χώρες, καθώς και αυτοκινήτων από άλλους κατασκευαστές.