Έρευνα Ford: Oι τεχνολογίες Blockchain και Dynamic Geofencing συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ford ανέδειξε πως αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι blockchain και dynamic geofencing μπορούν σε συνδυασμό με plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV) να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε αστικά κέντρα, προσφέροντας πλεονεκτήματα για τις πόλεις, τους πολίτες και τους διαχειριστές στόλων.

Τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα μιας εκτενούς τριετούς μελέτης πάνω στη δυνατότητα των επαγγελματικών PHEV να βοηθήσουν στην επίλυση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Περισσότερα από 400.000 χιλιόμετρα δεδομένων συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος με τη χρήση δεκάδων Ford Transit και Tourneo PHEV σε ποικίλους δημοτικούς και επαγγελματικούς στόλους στο Λονδίνο, την Κολωνία και τη Βαλένθια.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογίες geofencing και blockchain μπορούν να βοηθήσουν τα PHEV να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα οδήγησης μηδενικών ρύπων, με βάση την ατμοσφαιρική μόλυνση της κάθε περιοχής. Στη δοκιμή συμμετείχε και ένα καινοτόμο PHEV van εφοδιασμένο με ηλεκτρική μονάδα ψύξης με τροφοδοσία απευθείας από τις μπαταρίες του οχήματος, αποδεικνύοντας τη λειτουργική ευελιξία και πολλαπλή ευχρηστία που προσφέρει η πλατφόρμα.

«Η έρευνά μας έχει δείξει με ποιο τρόπο τα plug-in υβριδικά οχήματα, και αναδυόμενες συνδεδεμένες τεχνολογίες όπως οι dynamic geofencing και blockchain, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση των πόλεων» δήλωσε ο Mark Harvey, director, enterprise connectivity, Ford Ευρώπης. «Έχοντας τη δυνατότητα λειτουργίας σε πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών ρύπων, και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, τα PHEV αποτελούν μία πρακτική, ευέλικτη εναλλακτική λύση έναντι των πετρελαιοκίνητων μοντέλων, που τα καθιστά ιδανικά ως επαγγελματικά οχήματα γενικής χρήσης σε αστικές περιοχές.»

Το Ford Transit Custom PHEV αναδείχτηκε International Van of the Year 2020 και, μαζί με το Tourneo Custom PHEV, αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας στρατηγικής εξηλεκτρισμού της Ford. Η εκτενής γκάμα ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων για την Ευρώπη περιλαμβάνει επίσης τα 48-volt mild-hybrid Transit, Transit Custom και τις εκδόσεις Tourneo Custom EcoBlue Hybrid, το Fiesta Van EcoBoost Hybrid και το πλήρως ηλεκτρικό E-Transit που αναμένεται την άνοιξη του 2022.

Dynamic geofencing

Οι ζώνες μηδενικών εκπομπών ρύπων συναντώνται όλο και περισσότερο σε αστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Η λειτουργία γεωγραφικού περιορισμού (geofencing), της Ford που προσφέρεται στάνταρ με το Ford Transit Custom PHEV, μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να βελτιώσουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητο. Με το geofencing, το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης μηδενικών ρύπων του οχήματος μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα, όποτε αυτό εισέρχεται σε μία ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων, χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό.

Η δοκιμή του δημοτικού στόλου της Κολωνίας προχώρησε κατά ένα επιπλέον βήμα, δείχνοντας με ποιο τρόπο η τεχνολογία blockchain μπορεί να συμπληρώσει την τεχνολογία geofencing στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Η ώρα εισόδου ή εξόδου ενός οχήματος της δοκιμής από μία γεωγραφικά περιορισμένη ζώνη καταγραφόταν σε ένα blockchain – ένα ασφαλές και διαφανές ψηφιακό ημερολόγιο που δημιουργεί μόνιμα αρχεία (σφραγισμένα ως προς το χρόνο) τα οποία και αποθηκεύονται σε πολλαπλούς υπολογιστές – διασφαλίζοντας ότι τα «πράσινα χιλιόμετρα» που διανύονται μπορούν να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να διαμοιράζονται μεταξύ των ενδιαφερομένων όπως οι Αρχές της πόλης και οι ιδιοκτήτες στόλων.

Επίσης δοκιμάστηκε το dynamic geofencing: αντί μία σταθερή ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων να ενεργοποιεί τα προγράμματα ηλεκτροκίνησης μηδενικών ρύπων των οχημάτων, το πιλοτικό πρόγραμμα dynamic geofencing της Ford προσάρμοζε συνεχώς τα όρια με βάση τα δεδομένα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που συλλέγει η Climacell και ο Δήμος της Κολωνίας.

Καθώς τα συνδεδεμένα PHEV της Ford εισέρχονταν σε αυτές τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ζώνες, αυτόματα άλλαζαν σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης – χωρίς να χρειάζεται επέμβαση του οδηγού, βελτιώνοντας τη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για τους πολίτες και βοηθώντας τα οχήματα να συμμορφώνονται με τους τοπικούς περιορισμούς.

Τόσο η έρευνα της Κολωνίας όσο και της Βαλένθια απέδειξαν την αξία των συνδεδεμένων οχημάτων και πόλεων στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και στη συμμόρφωση με τους όρους κυκλοφορίας στις σχετικές ζώνες χαμηλών ρύπων. Από τα 218.300 χιλιόμετρα που κάλυψαν τα 20 οχήματα  στην Κολωνία και τη Βαλένθια, σχεδόν τα μισά (105.600 χιλιόμετρα) καλύφθηκαν στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 70% στις γεωγραφικά περιορισμένες ζώνες στην Κολωνία.